Nima Communicatie Blog
Een communicatieonderzoek uitvoeren – dit moet je weten
- april 21, 2022
- Posted by: mediapresentaties
- Category: nieuws Nima Communicatie Blog

Een effectief communicatieonderzoek is niet eenvoudig. Daarom is een gedegen afdeling of medewerker communicatie binnen je bedrijf geen overbodige luxe voor de meeste organisaties. Niet zo gek dus ook dat de opleiding NIMA communicatie een populaire keuze is. Maar stel nou dat je geen communicatie talent in je bedrijf hebt of er simpelweg voor hebt gekozen om zaken zelf op te pakken; hoe pak je dan zo’n communicatie onderzoek aan? Omdat dit onderwerp best wat kennis en kunde vraagt, maken we ons geen illusies dat we je met dit blog een expert maken. Wel delen we wat informatie en inzichten die je kunnen helpen.
Om te starten – wat is een communicatieonderzoek?
Een communicatieonderzoek is eigenlijk precies dat – een onderzoek naar bepaalde communicatie. Je wilt je boodschap zo goed mogelijk overbrengen naar de juiste doelgroep en dat vraagt een gedegen aanpak (en dus onderzoek). En bij communicatie praten we hier dan ook over allerlei vormen (kanalen) van communicatie. Dat kan dus naast commercials of advertenties ook gaan over websites en social media, maar ook verpakkingen.
Daarnaast is communicatie onderzoek relevant voor verschillende type organisaties. Je wilt als bedrijf weten hoe je jouw (al dan niet commerciële) boodschap het beste richting je doelgroep krijgt, maar ook de overheid of goede doelen willen weten hoe boodschappen aankomen en hoe het zit met het perspectief van publiek, om maar iets te noemen.
Waarom een communicatieonderzoek?
Hoewel het bovenliggende doel vooral is zoals omschreven – manieren vinden om jouw boodschap zo goed mogelijk bij de juiste mensen te krijgen, zijn daarin natuurlijk wel wat verfijningen en voorbeelden te delen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Je wilt inzichten verzamelen bij je doelgroep om je strategie te verbeteren of verder vorm te geven en wilt weten welke manieren en boodschappen het beste werken.
- Je hebt al bepaalde uitingen en manieren gekozen en wilt toetsen of deze wel daadwerkelijk passen bij je doelgroep, je boodschap of bijvoorbeeld je merk
- Je wilt vooraf ‘uittesten’ in kleinere groepen hoe een bepaalde boodschap ontvangen gaat worden en of je je doel kunt bereiken op deze manier
- Je wilt inzicht in hoe bepaalde groepen (of segmenten binnen een groep) naar je kijken (je bedrijf, je merk, je visie, je bekwaamheid, …)
OK – maar wat dan?
Een communicatieonderzoek kan op tal van manieren (en vaak in de mix en/of gefaseerd) worden uitgevoerd. Zorg bij aanvang eerst dat je goed helder hebt WAT je nou eigenlijk wilt doen.
- Wat is het doel van je onderzoek en vanuit welke behoefte komt dit?
- Welke informatie of data is al bekend?
- Welke vragen moeten beantwoord worden (en hoe ga je daar vervolgens mee verder)?
- Bepaal wat je nodig hebt om tot antwoorden te komen.
Het kan zomaar zijn dat je er door de complexiteit of hoeveelheid werkt voor kiest een partner in te schakelen of (alsnog) op zoek te gaan naar een goed opgeleide communicatiespecialist.
De vervolgstappen zijn daarna divers in mogelijkheden. Van online vragenlijsten tot een-op-een interviews en van het uitpluizen van online groepen tot … bedenk het maar. Het vaststellen van de juiste opties is niet altijd eenvoudig. Ook dat is een reden om een professional aan het roer te zetten.
NIMA Communicatie
Zoals we al zeiden – een goede communicatiestrategie en/of -onderzoek is geen walk in the park. Het kost tijd, energie en je hebt mensen nodig met de juiste skills om dit te doen. Wil je iemand laten opleiden of overweeg je zelf een (volgende) stap in communicatie te zetten?
Bekijk de diverse opleidingen A en B van NIMA communicatie