Nima Communicatie Blog
De kracht van helder communiceren (en de valkuilen als je daarin faalt)
- oktober 7, 2019
- Posted by: admin
- Category: Nima Communicatie Blog

Nu het ‘zusje’ NIMA communicatie een geheel eigen tak is geworden, zie je dat we in onze blogs ook regelmatig een haakje maken tussen sales en communicatie. Vandaag is dat haakje een haak, simpelweg omdat communicatie in ons zakelijk leven zo’n essentieel en continu (en daarmee te vaak onbewust) proces is, dat het ook in salesgerichte situaties veel kan maken en breken.
Daarom vandaag de aandacht voor helder communiceren, de valkuilen die optreden als je daar niet zo’n ster in bent en de impact hiervan op je salessucces.
Communiceren en luisteren
Spreken is zilver, zwijgen is.. enfin je kent het. Rechtstreeks uit het boekje; luisteren is een belangrijk deel van communiceren. En in een tijd als dit, waar de communicatiebronnen divers en uitgebreid zijn en de stroom informatie nooit stil staat, blijkt het element ‘luisteren’ (ook als dit digitaal gebeurt) steeds moeilijker.
Dat gebrek aan ‘luisteren’ lukt slecht met zoveel ruis en input. Dat zorgt er vervolgens voor dat we niet in staat zijn adequaat tot een reactie te komen die de situatie past, missen we de nuances (die in geschreven taal zoals e-mail sowieso al lastig zijn) of is het simpelweg niet mogelijk om goed te reageren omdat je niet weet waar het echt om gaat. En dat leidt onvermijdelijk tot misverstanden en vaak frustratie.
Pas dit toe op een communicatiemoment met een potentiele klant en je kansen op succes verminderen per direct.
Communiceren met emotie
Communicatie is per definitie een wisselwerking tussen mensen in deze context. En waar mensen zijn, is emotie. Van verbazing of enthousiasme, naar ergernis, gekwetstheid of zelfs misleiding.
Daarom zien we, juist ook in zakelijke communicatie, dat wanneer misverstanden al zijn ontstaan of een besproken kwestie gevoelig is, de communicatie per direct een andere vorm krijgt.
Waar taakgericht communiceren eigenlijk centraal moet staan om effectief te kunnen zijn in je contact, laten we dat als mensen bij een lastige situatie vaak snel los. En dat leidt, ook en juist in zakelijke situaties vaak tot elementen als:
- Verwijten/beschuldigingen
- Afstand nemen van de keuze/conclusie (praten als een derde partij of ‘wij’)
- Het uitvergroten van specifieke aspecten/los laten van de algehele feiten
- Zaken op scherp zetten, zwart/wit maken
- Aannames doen en zaken invullen voor een ander
Wanneer dit op de werkvloer gebeurt is het vervelend, want het komt de dynamiek en effectiviteit van je team zeker niet ten goede. Wanneer dit met een klant of relatie gebeurt, kan de schade zelfs nog groter zijn. Vergeet je new-business.. als negatieve emoties de overhand krijgen en daarmee de communicatie stokt, is dat een ernstig risico voor je relatie en toekomstkansen. En wat denk je van je goede naam?
Communicatie met een doel
Succesvol communiceren kent heel veel aspecten, te veel om in dit blog allemaal te dekken. Er zijn echter wel een aantal begrijpelijke aspecten die, ondanks de eenvoud, toch in de praktijk vaak te leiden hebben. We sommen ze op:
- Taak- en doelgericht communiceren.
Maak je communicatie helder door te bedenken wat je wilt bereiken en gebruik niet onnodig veel tekst of woorden om daar te komen. Veel tekst wijst vaak op onzekerheid, zeker als het om een lastige kwestie gaat.
- Gebruik termen en taal in je voordeel
Het gebruik van terminologie die een klant, collega of leidinggevende ook gebruikt, versterkt het gevoel bij je toehoorder dat je de materie beheerst. Je spreekt letterlijk dezelfde taal en dat vergroot het vertrouwen omdat het communiceren eenvoudiger maakt.
Soms is het hanteren van een definitie van een breed te interpreteren woord, een goede start om tot effectieve communicatie te komen. Eenvoudige vraag, waardevol antwoord.
- Zorg voor face-to-face contact
Ja, we leven in een digitaal tijdperk. Maar juist doordat veel communicatie daarmee gezichtsuitdrukking en lichaamstaal mist, biedt het een vergroot risico op mismatch. Dus als het even kan, zorg dan dat je af en toe toch die persoonlijke ontmoeting hebt. Of dit nu een klant of relatie is, of de collega op de verdieping boven je. Een kort bezoekje doet wonderen.
Wist je dat mensen waarvan je iets nodig hebt, sneller geneigd zijn je te helpen als je dat persoonlijk vraagt? Een afwijzing face-to-face vinden we lastiger.
Benieuwd naar hoe je jouw communicatie skills naar een hoger niveau brengt, of juist met een specifieke doelgroep communiceert? Onze NIMA Communicatie trainingen helpen je verder!