Nima Communicatie Blog
Communicatiestijl; herken, verken, benut
- augustus 16, 2019
- Posted by: admin
- Category: Nima Communicatie Blog

Dat het soms als vanzelf gaat met de ene persoon en bij de ander zoveel meer moeite kost.. samenwerken (en dus communiceren) wordt een stuk eenvoudiger als je dezelfde taal spreekt (bij wijze van) en communiceert op een manier die iedereen past.
En laat dat nou juist niet zo eenvoudig zijn want zoveel als mensen van elkaar verschillen, zo verschillen ook hun voorkeuren in communicatie. Daarom in het blog van vandaag aandacht voor communicatiestijlen en hoe je de (verschillen) benut.
Hoewel er diverse uitgangspunten en verwoordingen van communicatiestijlen zijn, halen we in dit artikel 3 veelvoorkomende stijlen (herkenbaar uit je bedrijfspraktijk) naar voor.
-
Directief
Directief, het woord verklaart al veel, zijn direct en ‘stellig’. Een directieve communicator kent dus een directe, vrij gerichte manier van communiceren. Dat kan effectief en duidelijk zijn, maar heeft als grote valkuil ook dat het bot, dwingend of autoritair kan overkomen.
Een directief communicerende kan in korte tijd veel gedaan krijgen omdat hij/zij heel duidelijk is, erg sturend is, maar dat heeft ook weer een keerzijde. Andere (niet directief communicerenden) kunnen overstemd worden door deze stijl en deze mensen kenmerken zich vaak ook door een mate van ongeduld. “Cut to the chase and get things done”.
Bij uitstek kent deze stijl een wisselwerking met de expressieveling; zeer vruchtbaar waar creativiteit tot een praktisch eind wordt gebracht OF als botsing tussen werelden.
-
Expressief
Ook deze stijl is erg zelfverklarend; Niet alleen herken je de expressieveling al snel in een actieve, aanwezige (fysieke) stijl van praten, maar ze nemen ook zeker actief deel aan het gesprek. Zo kenmerken zij zich door een mate van creativiteit, maar missen ze soms ook een momentje bezinning, waarbij eerst gefilterd wordt of een idee of input past bij de lopende conversatie.
De expressieveling kan bij uitstek motiveren en enthousiasmeren, maar kan zich daarmee ook verliezen in ideeën die vervolgens nooit tot een uitkomst komen. Daarnaast kan een expressieveling emotioneel reageren.
-
Beschouwend
De tegenhanger van de expressieve is de beschouwende stijl, die zich bij uitstek kenmerkt door rust. Geen on the spot impulsieve reactie, maar een goed overwogen, afgewogen respons met vaak veel aandacht voor detail en proces. Zo emotioneel en creatief de expressief kan zijn, zo zakelijk en weloverwogen is de beschouwende communicator.
Degenen die overstemd raken voor de expressief en directief zijn vaak de beschouwenden simpelweg omdat de dominantere communicatoren overheersen.
Doordat deze rol zoveel meer op de achtergrond is, krijgen ze soms minder gedaan en worden minder gehoord. Daarbij kan het wat tragere tempo van handelen en communiceren botsen met de proactievere stijlen. Tegelijkertijd kan hun input van veel waarde zijn door de weloverwogen manier van denken en communiceren; mits ze de kans krijgen.
Dan de hamvraag; hoe breng je ze samen?
Verschillen in communicatie zijn van alle tijden en gaan nooit weg. Je kunt wel zorgen dat je bewust als communicator zorgt dat alle stijlen het beste uit zichzelf halen en kunnen halen, valkuilen zoveel mogelijk worden vermeden en versterkende factoren elkaar vinden.
Het bewustzijn van ieders stijl is misschien al wel een eerste belangrijke stap, juist omdat communicatie zo op gevoel en routine berust is.
Communicatie tot je vak maken of je communicatievak verder uitdiepen met een specialisme?
Bekijk al onze NIMA Communicatie opleidingen en schrijf je in.